Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

O PAGADOR DE PROMESSAS (Το τάμα)

1962 Βραζιλία
Είδος   Δράμα
Αγγλικός τίτλος: The given word

Σκηνοθεσία           Ανσέλμου Ντουάρτι (1920-2009)
Σενάριο                 Ανσέλμου Ντουάρτι (Μεταφορά του ομότιτλου θεατρικού του Ντίας Γκομές)

Παίζουν                Λεονάρντο Βιλάρ, Γκλόρια Μενέζες

Υπόθεση               Ένας απλοϊκός χωρικός κάνει τάμα να κουβαλήσει από το χωριό του μέχρι την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας (27 χιλιόμετρα), ένα σταυρό όμοιο με εκείνον που κουβάλησε ο Ιησούς Χριστός.


Ο χωρικός Ζε με το παρατσούκλι "ο γάϊδαρος", ακολουθούμενος από τη γυναίκα του, φτάνει στην πόλη σέρνοντας τον τεράστιο και βαρύ σταυρό που υποσχέθηκε να εναποθέσει στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Κατάκοπος, με ξεφλουδισμένο ώμο, αλλά απόλυτα αποφασισμένος, ολοκληρώνει το οδοιπορικό του μπροστά στα σκαλιά της εκκλησίας ξημερώματα της γιορτής της Αγίας. Το μόνο που μένει πιά, είναι να περιμένει να ανοίξει η εκκλησία, να εκπληρώσει το τάμα του και να γυρίσει στο χωριό του με ήσυχη συνείδηση και ανάλαφρη καρδιά. Ο αφελής Ζε όμως, δεν μπορεί να φανταστεί οτι σε αυτά τα σκαλιά θα αρχίσει μιά απίστευτη περιπέτεια που θα τον φέρει αντιμέτωπο με δυνάμεις που είναι αδύνατον ακόμη και να τις καταλάβει, πόσο μάλλον να τις διαχειριστεί.
Το αθώο τάμα ενός αφελούς αλλά επίμονου ανθρώπου, θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα της σύγκρουσης μεταξύ του καθολικού δογματισμού και του Βραζιλιάνικου λαού που εξακολουθεί να λατρεύει τις ειδωλολατρικές θεότητες του Καντομπλέ (θρησκεία που μεταφέρθηκε στη Βραζιλία από τους Αφρικανούς σκλάβους της εποχής της Πορτογαλικής αποικιοκρατίας). Η σύγκρουση θα λάβει και πολιτικές διαστάσεις όταν ένας δημοσιογράφος αναζητώντας το "λαβράκι" ανακηρύσσει τον Γάιδαρο Ζε σε θερμό επαναστάτη κομμουνιστή που παλεύει για την αγροτική μεταρρύθμιση.
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανσέλμου Ντουάρτι μεταφέρει πιστά το δημοφιλέστατο θεατρικό έργο του διάσημου αριστερού συγγραφέα Ντίας Γκομές και μας προσφέρει μιά καλογυρισμένη εθνική ταινία στα χνάρια του Ιταλικού νεορεαλισμού, με στιβαρές ερμηνείες, εξαιρετικό ρυθμό και όμορφη φωτογραφία, που διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το λυτρωτικό φινάλε.
Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά έχασε από την επίσης πολύ καλή ταινία του Σερζ Μπουργκινιόν "Les Dimanches de ville d' Avray (Sundays and Sybele)".

Θα βρείτε τον Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ:

Η βαθμολογία μου: 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου