Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

INTIMIDATION (Εκφοβισμός)

1960  Ιαπωνία
Είδος  Νεο-νουάρ
Πρωτότυπος τίτλος: ARU KYOHAKU

Σκηνοθεσία               Κορεγιόσι Κουραχάρα (1927-2002)
Σεάριο                       Οσάμου Καβάσε (Από μιά ιστορία του Κίο Τακιγκάβα)

Παίζουν                    Κο Νισιμούρα, Νομπούο Κανέκο

Υπόθεση                    Ένας υπερφιλόδοξος διευθυντής τράπεζας, πέφτει θύμα εκβιασμού και αναγκάζεται να ληστέψει την ίδια του την τράπεζα.


Ο Κιοσούκε και ο Ματακίτσι ήταν δύο φτωχόπαιδα που μεγάλωσαν μαζί στην ίδια γειτονιά, πήγαν στο ίδιο σχολείο, φλέρταραν τις ίδιες κοπέλλες και τελικά έπιασαν και οι δύο δουλειά στην ίδια τράπεζα. Ο άκρως φιλόδοξος Κιοσούκε κατάφερε να γίνει διευθυντής, ενώ ο πάντα χαμηλών τόνων φοβισμένος Ματακίτσι, παρέμεινε αιώνιος κλητήρας. Η ζωή όμως έχει γυρίσματα και ο πετυχημένος διευθυντής, θα βρεθεί σε δεινή θέση όταν κάποιος τυχαίος κακοποιός τον εκβιάζει και η καριέρα που έχει χτίσει με τόσο κόπο, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
Ο Κορεγιόσι Κουραχάρα, που τρία χρόνια πριν σκηνοθέτησε το ρομαντικό νουάρ (I am waiting 1957), μέσα από μιά, φαινομενικά, απλή ιστορία εγκλήματος, παρακολουθεί την ιδιαίτερη σχέση των δύο ανδρών και μας προσφέρει αυτό το πανέμορφο μελαγχολικό και αγωνιώδες ταινιάκι διάρκειας μόλις 65 λεπτών.
Το σενάριο είναι πυκνό, γεμάτο ανατροπές, οι διάλογοι ζωντανοί και αποκαλυπτικοί, τα γεγονότα κατακλυσμιαία. Οι ήρωες είναι πολύπλοκοι, γεμάτοι κρυφούς πόθους, μπλεγμένοι σε έναν καταστροφικό ιστό που θα τους οδηγήσει όλους εκεί που τους αξίζει.
Η κλισέ έκφραση "διαμαντάκι" είναι η καταλληλότερη για να περιγράψει αυτό το χαμηλών τόνων (σαν του Ματακίτσι) και υψηλών προσδοκιών (σαν του Κιοσούκε) νεο-νουάρ.

Θα βρείτε τον Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ:

Η βαθμολογία μου : 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου