Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

RAN

1985  Ιαπωνία Γαλλία
Είδος  Δράμα εποχής Σαμουράϊ

Σκηνοθεσία        Ακίρα Κουροσάβα (1910-1998)
Σενάριο              Ακίρα Κουροσάβα, Χιντέο Ογκούνι, Μασάτο Ίντε 

Παίζουν             Τατσούγια Νακαντάι, Ακίρα Τεράο, Τζινπάτσι Νέζου, Νταϊσούκε Ρίου, Μιέκο Χαράντα

Υπόθεση             Ένας ηλικιωμένος φεουδάρχης αποφασίζει να παραδώσει την εξουσία του και την περιουσία του στους τρεις γιούς του.



Ο Χιντετόρα Ιτσιμόντζι όλη του τη ζωή ήταν ένας σκληρός πολεμιστής που είχε στόχο να κατακτήσει τα όμορα με το δικό του φέουδα και να γίνει ένας από τους μεγάλους Νταϊμιό (φεουδάρχης) της εποχής του 16ου αιώνα. Μετά από 50 χρόνια πολέμων και αφού σκότωσε όλους τους αντιπάλους του, έκαψε τα κάστρα τους και κατέκτησε τη γη τους, κατάφερε το σκοπό του και επιτέλους η ειρήνη απλώθηκε στην περιοχή. Ηλικιωμένος πιά ο Χιντετόρα, ικανοποιημένος από τα επιτεύγματά του, αποφασίζει να μοιράσει τη γη του στους τρεις γιούς του και να παραδώσει την εξουσία του στον πρωτότοκο.
Την δεκαετία του 1970 ο Κουροσάβα διάβασε μιά Ιαπωνική παραβολή (τα τρία βέλη) που προέκυψε από έναν αληθινό πολέμαρχο του 16ου αιώνα ονόματι Μόρι Μοτονάρι ο οποίος μοίρασε την περιουσία του στους ικανούς και πιστούς του γιούς λέγοντάς τους οτι ενωμένοι θα είναι ανίκητοι. Η ιδέα του σκηνοθέτη στηρίχτηκε στο πώς θα είχε εξελιχθεί η ιστορία του Μοτονάρι αν οι γιοί του ήταν ανίκανοι, άπιστοι και ματαιόδοξοι. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η εντυπωσιακή επική ταινία που λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Το ραν (που στα Ιαπωνικά σημαίνει ανταρσία και χάος), εκτός από μιά αντιπολεμική περιπέτεια εποχής, είναι και ένα δυνατό δράμα για την εκδίκηση, την αρχομανία, την αλαζονεία, την ανηθικότητα και για όλες τις μικρές και μεγάλες ανθρώπινες αδυναμίες που διαχρονικά και διατοπικά ταλανίζουν την ανθρωπότητα και την οδηγούν σε εξωφρενικές και μάταιες αιματοχυσίες.
Η σκηνοθεσία είναι αψεγάδιαστη (η τελειομανία του Κουροσάβα είναι διάσημη) με μακρυνά και πολύ μακρυνά πλάνα στα εξωτερικά γυρίσματα και με κοντινά στα εσωτερικά που προσδίδουν μιά ενοχλητικά δυσοίωνη ένταση. Αξιοσημείωτη είναι η χρήση των καιρικών συνθηκών που ακολουθούν την κλιμάκωση της ιστορίας με ιδιοφυή τρόπο.
Η μουσική επένδυση απογειώνει τις μεγαλειώδης πολεμικές σκηνές με τους χιλιάδες κομπάρσους και τα εκπληκτικά χειροποίητα κοστούμια σχεδιασμένα από τον σκηνοθέτη.
Τέλος, η έγχρωμη φωτογραφία με τα ζωηρά χρώματα είναι κυριολεκτικά μαγευτική.
Για λόγους πρακτικούς αναφέρω οτι η διάρκεια της ταινίας είναι 2,5 ώρες.

Η βαθμολογία μου : 10'/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου