Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

JEZEBEL (Τζέζεμπελ)

1938 ΗΠΑ
Είδος   Δράμα

Σκηνοθεσία        Γουίλιαμ Γουάιλερ (1902-1981)
Σενάριο              Κλέμενς Ρίπλεϊ, Άμπεμ Φίνκελ και Τζον Χιούστον (Μεταφορά του ομότιτλου θεατρικού του Όουεν Ντέιβις)

Παίζουν              Μπέτι Ντέιβις, Χένρι Φόντα, Φέι Μπέιντερ, Τζορτζ Μπρεντ

Υπόθεση              Στην Λουιζιάνα του 1852 η πάμπλουτη (ας είναι καλά οι σκλάβοι) καλλονή Τζούλι Μάρσντεν προσπαθεί να ξανακερδίσει τον αρραβωνιαστικό της που την χώρισε γιατί με την συμπεριφορά της τον εξέθετε στην κοινωνία με τα ιδιαίτερα ήθη της εποχής.


Μόλις οκτώ χρόνια πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου, η πανέμορφη αλλά κακομαθημένη, ξεροκέφαλη και χειριστική Τζούλι ζει ανέμελα την πλούσια ζωή της και πρόκειται να παντρευτεί έναν πολλά υποσχόμενο νέο. Όλα θα κυλούσαν κανονικά αν τα πείσματα και τα τερτίπια της δεν τον ανάγκαζαν να διακόψει τον αρραβώνα τους. Αρνούμενη να το δεχτεί η Τζούλι που έχει μάθει να γίνεται πάντα το δικό της, βάζει στόχο να τον ξανακερδίσει. Και παρ' όλο που αυτό αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολο, η επίμονη Τζούλι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να το καταφέρει.
Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στη βιβλική βασίλισσα Τζέζεμπελ που ήταν αλλόθρησκη και έπεισε τον βασιλιά να απαρνηθεί τον θεό Γιαχβέ και να λατρέψει τους θεούς της εβραϊκής μυθολογίας (κάτι σαν τους δικούς μας δωδεκαθεϊστές). Έτσι το όνομά της έγινε συνώνυμο της ανήθικης, αμαρτωλής και χειριστικής γυναίκας.
Είναι ένα κλασσικό δράμα που αναφέρεται σε μια εποχή που τα πάθη με θέμα την κατάργηση της δουλείας είναι εξημμένα και διχάζουν την κοινωνία των νοτίων. Η ηρωίδα όμως ζει στο δικό της κόσμο αδιαφορώντας για τέτοια μικροπράγματα. Αυτή έχει τη δική της ατζέντα και δεν την απασχολεί τίποτα άλλο παρά μόνο να πετύχει τους στόχους της. Κι ενώ βλέποντας την ταινία πιστεύεις οτι τη λύση του δράματος θα την φέρει ο πόλεμος, ένα άλλο απρόσμενο και συγκλονιστικό γεγονός ανατρέπει την κατάσταση.
 Η Μπέτι Ντέιβις είναι νεότατη (μόλις 30 χρονών) και εκτός από την ομορφιά της έχει να επιδείξει και τις εξαίρετες υποκριτικές της ικανότητες που την έκαναν θρύλο. Για το ρόλο αυτό κέρδισε το 2ο της Όσκαρ. Ο Χένρι Φόντα, επίσης νεότατος, είναι εξ' ίσου εξαιρετικός ιδίως στη σκηνή του μεγάλου χορού.
Η Τζούλι με το σκανδαλώδες
πορφυρό φόρεμα
 Ο Όουεν Ντέιβις έγραψε το θεατρικό έργο το 1933 και οι πρωταγωνιστές θυμίζουν έντονα τους χαρακτήρες του "Όσα παίρνει ο άνεμος" που εκδόθηκε το 1936 και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1939. Μάλιστα για το ρόλο της Σκάρλετ (από το κατακόκκινο -scarlet red- φόρεμα της Τζούλι που δυστυχώς δεν προκαλεί τον εντυπωσιασμό που επικαλείται μια και η ταινία είναι ασπρόμαυρη, η Μπέτι Ντέιβις ήταν φαβορί αλλά τελικά τον πήρε η Βίβιαν Λι που ήταν νεότερη. Σε γενικές γραμμές η Τζέζεμπελ θεωρείται το ασπρόμαυρο "Οσα παίρνει ο άνεμος" το οποίο βγήκε στις αίθουσες ένα χρόνο αργότερα. Η Τζέζεμπελ είναι μια ταινία με καλόγουστη σκηνοθεσία και εντυπωσιακά κουστούμια που την παρακολουθείς με αμείωτο ενδιαφέρον παρά το γεγονός οτι πρόκειται απλώς για ένα ερωτικό μελόδραμα που διαδραματίζεται σε ένα κόσμο που οδεύει προς το τέλος του.
 Η ταινία έχει επιλεγεί ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική προς διατήρηση, στην ταινιοθήκη του Αμερικανικού Κονγκρέσου. http://en.wikipedia.org/wiki/National_Film_Registry

Η βαθμολογία μου : 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου